Baru-baru ni saya pegi One Segamat (mall terbesar kat sini)…Masuk je dalam tu, phewwww…Banyak gila kedai tutup…Boleh cakap 1/3 kedai dekat main floor dah tutup!

Bukan setakat tu je, orang yang ade kat situ pun boleh bilang dengan jari…Lengang + sunyiiiii….Silap haribulan, penjual lagi ramai dari pembeli…So canner nak survive? 😅

Itu lah realiti sekarang…Gi bengkel kete pun taukey bengkel mengeluh…Gi salon pun taukey salon mengeluh…Rasanya area tempat korang pun dah mula hadap situasi yang lebih kurang sama kan lebih-lebih kat lagi daerah kecik? 😢

SO JANGAN SELESA SANGAT LAH BANG / KAK!

Kalau berterusan macam ni, tak mustahil korang pun akan terkena tempias…Mungkin kena VSS…Mungkin tak dapat sambung kontrak dan mungkin jugak kena buang kerja terus!…Boss mesti nak selamatkan leher dieorg dulu…So leher korang la kena sembelih dulu….🤣

Semua tu mungkin tak ambil mase lama nak berlaku…Mungkin just beberapa bulan / tahun dari sekarang…Once berlaku, baru time tu tau langit tinggi ke rendah!

Biase dah selasa dapat gaji hujung bulan…Tetibe, takde gaji…So canner nak bayar kete, umah, etc?…Mungkin time tu muka pun terpakse jadi tebal pinjam duit sana sini…Saya dah alami waktu bisnes kena sabotaj dulu…Pedih die, Allah je yang tau…😭

Now korang macam mana? Masih lagi nak selesa kerja 9-5, then balik malam scroll phone membawang sana sini tanpa buat ape-ape?…Kalau selesa, teruskan…Mudah-mudahan tak terkena tempias

Tapi kalau dah sedar, eloklah korang bertindak sekarang…Jangan tunggu dah dapat watikah pembuangan kerja, baru nak gelabah sana sini…🤣

SOLUTION PERTAMA

Pernah dengar platform Ebay? Ebay ni sebenarnya dah lama jadi port segelintir dropshiper jual produk-produk China ke pasaran US / Europe…Tapi semua tu bukan untuk korang!

Untuk korang adalah jual barang-barang yang ade dekat kedai sekeliling kita ke pasaran US / Europe thru Ebay…Contohnya macam jual berus gigi, barang dapur dan sebagainya…Haaa, yang ni insyaAllah korang senang nak hadam!…😁👌

Actually ade segelintir budak-budak Malaysia yang dah lama jana untung bersih 4-5 angka setiap bulan selama bertahun-tahun buat bisnes mcm tu…Tak caya korang boleh tengok kat bawah ni :

So korang pun boleh belajar cara nak buat bisnes macam tu…Kalau pick up masih kuat, belajar thru ebook je pun ok dah…Tapi kalau minyak pelincir dah kurang, better terus gi bengkel atau ambil personal coaching.

Yang tu insyaAllah sehari je pun dah boleh pandai nak buat…Kalau tak pandai jugak, sila lempang pipi korang laju-laju…Dah berlaga lutut pun still tak pandai, itu salah korang sendiri…😅

Actually tak ramai Ebay player yang bermurah hari nak ajar benda-benda macam ni walaupun kita sanggup bayar…So bila dah ade yang nak ajar tu, janganlah buang mase pulak…Sila grab laju-laju!

SOLUTION KEDUA

Yang kedua ni mungkin tak sesuai untuk semua orang…Yang ni kita akan buat bisnes dekat platform Amazon…Caranya adalah dengan makan royalti hasil jualan buku dekat Amazon.

Kalau English korang power dan korang ade banyak mase, korang bolehlah tulis buku, then listing kat Amazon…Tapi kalau tak, dont worry…Ade cara nak jual buku kat Amazon tanpa perlu buat sendiri…Semuanya diajar dekat bawah ni :

Anyway bisnes kedua ni mungkin agak susah sikit nak hadam lebih-lebih lagi kalau piston korang dah banyak calar + dah keluar asap putih dan dah makan minyak hitam…Tapi kalau korang dapat hadam, insyaAllah income boleh masuk goyang kaki…Makan royalti je bang!…😅

So itu lah antara DUA solution yang sesuai korang buat incase ekonomi Malaysia terus merudum…Kalau nak buat bisnes dalam Malaysia pun ok…Cuma bila ramai dah tak berduit, mungkin hasilnya pun suam-suam kuku la kot…😅

Ape-ape pun terserah pada korang jugak…Dua-dua bisnes kat atas tu perlukan pengorbanan masa & tenaga untuk belajar serta duit untuk dapatkan ilmu…Kalau korang tak sanggup berkorban, better teruskan je rutin harian sampai korang “terkorban” dengan keadaan semasa.

Waktu tu baru sedar pun bagus jugak…At least dapatlah korang merasa keperitan kena kejar bank, kena pinjam sana sini, kena catu sana sini sampai nak makan takde selera, nak tidur tak boleh tidur, nak buat ape pun serba tak kena…🤣

Kepada yang sanggup berkorban, saya doakan urusan korang menuntut ilmu dan buat bisnes dipermudahkan…Amiin…Amiin….😊👌