Sekarang ni hampir semua pengguna internet ade akaun Facebook…Hampir setiap hari dieorg akan bukak Facebook dan sebahagian besar pulak akan buat post…So newsfeed korang mesti penuh dengan pelbagai update unless kawan korang cume ade beberapa kentul ataupun korang hanya like beberapa fanpage ataupun korang hanya join beberapa group saje sepanjang korang ade akaun Facebook… 🙂

Dalam banyak-banyak update, mesti ada sebahagian kecil yang korang rasa penting dan mesti follow kan? So dalam post ni aku akan tunjukkan macam mana cara untuk korang terima facebook notification setiap kali ada update daripada individu/fanpage/group yang korang nak follow.

Facebook Notification Daripada Individu

Untuk individu mudah saje…Katakan korang nak follow aku kat Facebook…Apa yang korang perlu buat adalah pergi ke profile Facebook aku…Then tick pada “Friend >> Get Notifications” macam yang tertera dalam rajah di bawah…Paparan tersebut hanya available jika senarai kawan individu yang korang nak follow tu belum cukup 5000 orang saje…Kalau dah cukup, korang boleh terus follow langkah seterusnya…Abaikan step ini.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffacebook-notification-personal.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Seterusnya korang boleh klik pada “See First” macam dalam rajah di bawah :

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffacebook-notification-personal-2.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Facebook Notification Daripada Fanpage

Untuk fanpage pulak, korang boleh pergi ke fanpage yang korang nak follow (sebagai contoh korang nak follow fanpage As Aziz)…Then klik pada Like >> Notifications macam dalam rajah di bawah.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffanpage-notification-1.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Lepas tu korang akan nampak satu popup muncul…Secara default, tab yang terbuka adalah tab Notifications…Korang boleh terus tick semua option kat satu.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffanpage-notification-2.jpg” width=”601″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Seterusnya korang boleh klik pulak pada tab News Feed…Then select See First dan klik done…Selesai!

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffanpage-notification-3.jpg” width=”602″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Facebook Notification Daripada Group

Untuk notification group, caranya memang mudah…Korang hanya perlu pergi ke group yang korang minat (katakan group JV Warrior)…Then klik Notifications >> All Posts…Semudah itu saje… 🙂

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Fgroup-notification.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[divider style=”6″]

Bila korang dah siap setting macam kat atas, korang akan dapat notification setiap kali ade post terbaru daripada individu/fanpage/group yang korang follow.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffb-notification.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]