Post ni sebenarnya saya nak dedikasikan pada staf Oil & Gas yang kena VSS…Tapi ia jugak “terpakai” untuk korang yang dah bosan kerja, dah bosan menggangur atau mengidam nak beli rumah/kereta/kawin dalam masa terdekat.

 

saya tau sekarang ni ramai yang tengah pening kepala terutamanya staf Oil & Gas sebab kena VSS, tak disambung kontrak, etc…Kepala sekarang mungkin asyik mengelamun dan berdenyut-denyut memikirkan mana nak cekau duit bila dah tak kerja nanti…saya tak “mudahkan” korang…Kalau saya kena pun, mungkin saya akan pening lalat jugak.

 

Ye lah, kebanyakkan yang kena VSS ni engineer-engineer yang gaji dah besau-besau…Hutang kereta dan rumah mungkin atas setengah juta…Tetiba hilang sumber pendapatan…Kalau ko tak pening?

 

Nak apply keje lain mungkin boleh…Tapi nak dapat gaji yang sama atau lebih tinggi tu memang agak perit la…Dalam keadaan ekonomi macam sekarang, kebanyakkan company lebih prefer ambil fresh graduate sebab tak payah bayar gaji mahal-mahal… πŸ˜†

 

Untuk yang dah otai-otai ni, takkan lah nak start dari gaji RM2k semula…Mana cukup nak bayar itu ini…Dulu gaji RM10k ke atas…Tetiba sekarang jadi RM2k?…Tak sanggup kawan!

 

So apa option yang terbaik???

 

Don’t worry guys…saya ada solution terbaik untuk korang…Sebelum korang, saya sebenarnya dah terlebih dulu resign dari O & G…Sebenarnya korang kena bersyukur banyak-banyak sebab kena VSS atau tak disambung kontrak…Sebabnya adalah kerana mungkin Allah SWT nak bagi income yang berlipat kali ganda pada korang kalau korang sanggup berkorban untuk buat benda baru yang lebih mudah dari kerja korang sekarang!

 

Cuba korang toleh kebelakang sat…Ingat balik apa yang korang dah lalui…Mungkin…

 

Kerja bagai nak rak setiap hari

 

Takde masa untuk rehat

 

Takde masa dengan keluarga

 

Takde masa nak fikir akhirat

 

dan sebagainya…Sekarang ni bila korang dah kena VSS, mungkin Allah SWT nak bagi…

 

Tak banyak kerja

 

Banyak masa untuk family

 

Banyak masa untuk Allah SWT

 

Banyak masa untuk berehat dan travel

 

dan sebagainya…So the first step adalah SYUKUR…Tanamkan dalam diri ‘setiap musibah yang berlsaya pasti ada hikmah di sebaliknya”!

 

Memahami Keadaan Semasa

 

Sekarang ni kalau korang tengok keadaan sekeliling, memang susah korang nak dapatkan semula “gaji” korang tu…Kalau dapat sekalipun, hidup korang mungkin akan berterusan sibuk, serabut dan sebagainya.

 

So apa option terbaik bro??

 

Kalau korang tanya saya, of course jawapan saya adalah BERNIAGA…

 

Hok aloh…Ni mesti nak suruh saya join MLM atau jadi agen insuran kan? Sori bro, bukan level saya nak buat semua tu! Takde maknanya saya nak gi jumpa orang, kejar orang, merayu kat orang!

 

Rileks dulu bro/sis…Ko ingat berniaga ni cuma MLM dengan insuran je? Ada beribu jenis bisnes kat luar sana tu yang ko sendiri mungkin tak pernah dengar…Yang ko mungkin pernah dengar…

 

Sembilan persepuluh punca rezeki adalah di dalam perniagaan.

 

So kalau gaji korang sekarang RM10k, mungkin dengan bisnes income korang boleh jadi RM100k sebulan…Ini bukan cerita rakyat…Tapi korang sendiri mungkin pernah nampak kawan-kawan yang dulu susah, bila buat bisnes je jadi jutawan!

 

Ok bro…saya terima la cakap ko ni…Tapi ko kena faham, saya perlukan fast income…Bulan-bulan RM5-6k saya kena bayar itu ini…Duit pampasan pun dah nak abis ni…Bisnes mesti makan masa nak naik!…Mati akal dah ni!

 

Lecturer saya pernah cakap…”Kalau negara kita di timpa musibah, engineer akan jadi individu yang paling lambat surrender sebab engineer ni memang dilahirkan untuk carik sulotion kepada masalah-masalah orang”…Anyway saya faham…Mungkin skill mencarik solution tu dah makin menipis dari diri korang sebab waktu kerja dulu, everything dah disusun…Korang tinggal follow je…Kalau nak buat pembaharuan pun kadang-kadang tak guna sebab boss keras kepala…Tak nak terima pembaharuan! πŸ˜†

 

Tapi takpelah…Lupakan semua tu…Yang penting sekarang korang baca sebutir-sebutir apa yang saya nak share ni…Honestly dalam keadaan sekarang, tak semua bisnes sesuai untuk korang…Korang perlukan bisnes yang start-start je terus boleh dapat income 3-5 angka…Bisnes macam ni memang ada…Tapi korang perlu sedia untuk korban masa, tenaga dan duit untuk struggle dalam sebulan dua…Once bisnes tu dah jalan cantik, barulah korang boleh rileks-rileks dan maintain buat kerja secara santai, tapi sistematik!…saya rasa korang takda masalah nak korbankan masa, tenaga dan sedikit duit sebab engineer kan dah biasa kerja dalam keadaan macam tu… 😎

 

Okeh bro, cun! Cer story bisnes apa tu?

 

Orite ceritanya macam ni…Korang pernah tak dengar pasal Aliexpress, Banggood, Ebay dan yang seangkatan dengannya?

 

 

Kalau korang tengok, dekat situ ada jual macam-macam produk…Produk untuk lelaki ada, untuk perempuan ada, untuk orang dewasa ada, untuk kanak-kanak pun ada…Ada yang mungkin korang dah biasa tengok dan ada jugak produk yang korang tak pernah tengok langsung…Harga pun boleh tahan murah!…Beribu orang beli…Contohnya dekat Aliexpress, minggu ni punya top selling product adalah macam dalam gambar kat bawah ni…

 

 

Selain tu, ada jugak yang tawarkan harga yang lebih murah kalau kita beli bundle…Contohnya…

 

 

Cool kan… 😎

 

Peluang…Peluang…Peluang!

 

Untuk makluman korang, dekat Msia ni ada segelintir budak-budak yang jauh lebih muda daripada korang, jauh lebih mentah daripada korang dan mungkin jugak jauh lebih “serabai” daripada korang… πŸ˜†

 

TAPI…

 

Income dieorg mungkin berbelas kali ganda lebih banyak daripada gaji Oil & Gas korang tu!

 

Perrghh…Biar betik…Dieorg buat ape???

 

Okeh, apa yang dieorg buat simple je sebenarnya…Tak serumit subjek calculus yang korang belajar waktu kat U dulu…Apetah lagi nak compare dengan kerja-kerja engineering yang korang buat…Tak sesusah tu kawan!

 

Ni kerja level-level budak hingusan je…Kan saya dah cakap tadi dieorg ni muda dan mungkin lebih “serabai” daripada korang..haha

 

Apa yang dieorg buat sebenarnya adalah :

 

Langkah 1 – Pilih produk yang ohsem dekat website yang saya story tadi.

 

Langkah 2 – Buat website, then jual produk-produk ohsem tu pada harga lebih tinggi.

 

Langkah 3 – Then promote website dieorg guna FB Ads pada Mat Salleh…Tak main orang Msia beb sebab orang Msia tengah takde duit…hehe

 

Langkah 4 – Bila ada sale, customer akan bayar kat dieorg pada harga jualan (dah siap markup la ni)…Then dieorg akan order barang dekat website tadi pada harga murah/agen.

 

Langkah 5 – Supplier produk akan terus pos produk pada customer yang beli.

 

Langkah 6 – Dieorg pulak boleh terus withdraw duit untung ke bank tempatan atau guna card bank US Payoneer yang boleh dicucuk dekat mesin ATM tempatan.

 

Semudah tu je…Dieorg tak payah nak stress-stress keluarkan modal beli barang dulu, simpan stock, pergi pos barang dan sebagainya…Just duduk kat umah pakai boxer/short/kain palekat, then dapatkan sale dulu sebelum order pada supplier…Untung atas angin je bhai!

 

Ho…Ho….Best…Best…saya dah nampak masa depan!…Tapi bro, saya perlukan guide…Maklumlah, dah berumur…Minyak pelincir dah kering.

 

Takde hal bro/sis…Bila saya sembang, saya sediakan sekali solutionnya…saya paham korang kan takde masa dah nak kaji-kaji…In fact benda ni memang kena ada guide jugak kalau nak berjaya…Bukan boleh main redah macam tu je…Korang pun nak pakai duit cepat kan…So, kalau korang dah faham + dah nampak potensi + dah teruja, saya datangkan khas buat korang “kembar” Sapek Sali…

 

 

and the gang…

 

 

Dieorg ni lah yang akan guide korang melalui video tutorial berduration berbelas jam…Korang cuma perlu dapatkan panduan dieorg…Then tengok, angguk-angguk, hadamkan dan terus buat…Kalau tak faham, dieorg akan berikan support!

 

Siapa Dieorg Ni?

 

Ntah…saya pun tak kenal semua…Yang saya kenal cuma Wazeen je sebab die client saya sejak 2012…Lagi dua orang tu sek-sek klate die kot!…Wazeen ni dulu kalau PM, sembang riban-riban je dengan saya…Tapi sekarang, sembang ratus riban je bhai…

 

Ape tak nye…Keje dia just buat macam yang saya story tadi sambil bela jambang…Sale puluh/ratus k sebulan…Apa ade hal kan…Silap-silap haribulan korang pun boleh berjambang macam dia…

 

Bro, apa hal sampai berjambang-jambang ni bro? Kesian ko bro…Lepas kena VSS terus jadi macam ni!

 

Ehh…takde lah bro…saya bela jambang ni sebab senang nak selit duit…Income jual produk international 10 kali ganda gaji saya dulu <— ni jawapan cool ke riak ni… πŸ˜†

 

Akak-akak engineer jangan plak bela jambang k…Kalau laki korang mimpi ngeri jangan salahkan saya plak… πŸ˜†

 

Alhamdulillah…Ko bawa sinar harapan pada saya bro…Tapi, macam mana nak dapatkan panduan yang ko sebut-sebut tu?

 

Hok aloh…Lupa pulak saya nak bagi link…Sori…sori…kepala saya laju je pikir nak tulis apa sampai lupa nak kasik link…Orite bro/sis…Nama panduan ni Shopievo…Kalau korang berminat nak dapatkannya, just klik je button kat bawah ni…Then buat pembelian cepat-cepat sebab saya dengar dieorg nak naikkan harga hampir sekaliganda tak lama lagi.

 

 

Bila korang dah dapatkan panduan tu nanti, korang bolehlah terus buat cepat-cepat…InsyaAllah ada rezeki untuk korang…Benda ni client saya buat 2 bulan lebih je dah boleh dapat sale RM400k ++…Tak gempak kate ko? Silap haribulan boleh beli rumah cash!

 

Recap

 

Setiap musibah yang berlaku, pasti ada hikmah di sebaliknya…Kena VSS mungkin musibah untuk korang…Terbaca post ni pulak mungkin “hikmah” di sebaliknya…Tapi benda ni takkan mendatangkan apa-apa hasil kalau korang tak bertindak.

 

Ingat, bisnes tak sama macam makan gaji…Korang kena ubah minded korang…Makan gaji buat kerja lambat-lambat pun gaji tetap masuk…Bisnes ni, kalau korang lambat-lambatkan, takde lah gaji untuk korang…Silap-silap hari bulan makin lama makin papa kedana.

 

Tips saya nak bagi hasil pengalaman saya sendiri – Bisnes tak perlu pikir terlalu panjang…Just plan sekali, then terus buat…Kalau tak berhasil, plan semula dan terus buat lagi.

 

Ok lah geng…saya rasa cukuplah perkongsian buat kali ni…All the best untuk korang…Semoga sabar dan gigih menempuhi alam bisnes yang awal biasanya pahit, tapi pertengahan dan hujungnya manis… 😎

 

Kalau korang rasa post ni bermanfaat, tolong klik button SHARE k…InsyaAllah hari ni korang tolong orang, esok lusa orang pulak tolong korang… πŸ˜€